Nalezen nejstarší Y chromozom na světě

Americkým vědcům se podařilo nalézt dosud nejstarší examplář chromozomu Y. Jeho nositel je afroameričen, žije v USA a nechal si nedávno udělat genografický test - neboli test "genetického původu", kteří si zájemci o svou minulost mohou nechat udělat i u vybraných soukromých laboratoří v České republice.

Y chromozom se totiž k podobným studiím velice hodí. Dědí se jako celek vždy z otce na syna a jeho velká většina nepodléhá rekombinaci - tudíž se v průběhů tisíců let mění jen málo. Podobným vhodným objektem k analýze našeho původu je mitochondriální DNA (mtDNA), která se v průběhu generací dětí pouze po matce (neboť veškeré mitochondrie v zygotě pochází obecně pouze z vajíčka - a nikdy ze spermie).

Jak publikovali američtí vědci v časopise American Journal of Human Genetics - stáří tohoto Y chromozomu (respektive Y chromozomu s tímto genotypem) je na základě komparační studie odhadováno na neuvěřitelných 338 000 let. To je obvzláště zajímavé, neboť stáří moderního člověka (na základě anatomických a genetických shod), bylo dosud odhadováno přibližně o 100 000 let nižší. Díky tomuto nálezu ale zřejmě budeme muset své dosavadní předpoklady přehodnotit.

Článek přinesl server MedicalNewsToday.

Chromosome Y
Obrázek - Lidský chromozom Y

Sdílejte tuto stránku